PON - PET: 07 - 20 | SUB: 07 - 15 (+387 51) 309 222info@deamedica.ba
20 godina
brige o pacijentima
#1 Specijalistički centar
u Republici Srpskoj
25.000+
zadovoljnih korisnika

Kako se pripremiti za magnetnu rezonancu: Odgovori na česta pitanja

Kako se pripremiti za magnetnu rezonancu

Magnetna rezonanca (MRI) jedna je od najvažnijih alata u modernoj medicinskoj dijagnostici. Odnedavno, ZU Deamedica je uvela najnoviji 1.5 Tesla Siemens skener, čime je značajno unaprijedila kvalitet svojih dijagnostičkih usluga. Iako je ovaj napredak donio mnoge benefite pacijentima, mnogi se i dalje suočavaju sa strahom i nepoznanicama vezanim za ovaj postupak.

U nastavku odgovaramo na najčešća pitanja kako bismo vam pomogli da se što bolje pripremite i smirite eventualne brige.

Šta je uopšte magnetna rezonanca i kako se radi?

Magnetna rezonanca (MRI) je neinvazivna dijagnostička metoda koja koristi snažno magnetno polje i radio talase za stvaranje detaljnih slika unutrašnjih struktura tijela i potpuno je sbezbjedna za sve pacijente, pa čak i za trudnice.

Snimanje se vrši tako što se pacijent postavi na pokretni sto koji ulazi u cilindrični aparat. Tokom snimanja, važno je da pacijent ostane miran kako bi slike bile što jasnije. Magnetna rezonanca se koristi za dijagnostikovanje različitih stanja, uključujući probleme sa mozgom, kičmom, zglobovima, mišićima, te unutrašnjim organima.

Kako bez straha na magnetnu rezonancu, ako imate strah od zatvorenog prostora?

Za mnoge ljude, ideja ulaska u zatvoreni prostor magnetne rezonance može biti zastrašujuća. Međutim, postoji nekoliko načina kako se pripremiti i smanjiti osjećaj klaustrofobije:

  • Razgovarajte sa svojim ljekarom: Prije zakazivanja pregleda, obavijestite svog porodičnog ljekara o klaustrofobiji. U nekim slučajevima, može vam se prepisati blagi sedativ da vam pomogne da se opustite tokom snimanja.
  • Koristite tehnike opuštanja: Prije i tokom snimanja, fokusirajte se na tehnike disanja i opuštanja. Duboko disanje i vizualizacija mirnih scena mogu pomoći u smanjenju anksioznosti.
  • Komunikacija sa osobljem: Uvijek možete komunicirati sa tehničarem putem mikrofona tokom snimanja. Oni vas mogu obavještavati o napretku postupka, što može pomoći da se osjećate manje izolovano.

Pored navedenih savjeta, imamo još nekoliko preporuka kako bi snimanje prošlo neometano:

  • Obavezno izvucite metalne predmete: Prije ulaska u prostoriju za snimanje, uklonite sve metalne predmete kao što su nakit, satovi, kopče ili slušalice. Magnet u MRI aparatu može privući metalne predmete, što može biti opasno i ometati kvalitet snimka.
  • Odeća: Obično vam se preporučuje da obučete labavu, udobnu odjeću bez metalnih dijelova.
  • Obavijestite ljekara i tehničara o posebnim situacijama: Ukoliko je Vaše zdravstveno stanje specifično i imate implantirane medicinske uređaje ili metalne proteze (npr. srčani pejsmejker, metalne pločice), ili nosite kontaktne leće ili slušne aparate, obavijestite ljekara i tehničara o tome. Ovi uređaji često sadrže metalne dijelove, te je zbog sigurnosti i najboljeg kvaliteta slike potrebno preduzeti posebne mjere.
Razgovarajte sa svojim ljekarom o strahu od zatvorenog prostora kako biste se bolje pripremili za magnetnu rezonancu.

Koliko traje snimanje magnetnom rezonancom?

Pitanje o trajanju snimanja magnetnom rezonancom je jedno od najčešćih koje ovih dana dobijamo. Trajanje snimanja magnetnom rezonancom može varirati u zavisnosti od područja koje se snima i specifičnih potreba pregleda. U prosjeku, snimanje traje između 30 i 60 minuta, ali može da traje i duže u zavisnosti od dijela tijela i organa koji se snimaju.

U ZU Deamedica iskusni radiolozi sa UKC RS čitaju nalaze.

Koja je cijena magnetne rezonance? Da li može da se uradi na uputnicu?

Cijena magnetne rezonance varira u zavisnosti od vrste pregleda i specifičnih zahtjeva pacijenta. Međutim, najvažnija informacija za pacijente je da se u ZU Deamedica magnetna rezonanca može obaviti na uputnicu, što znači da troškove pokriva zdravstveno osiguranje, a pacijenti plaćaju samo participaciju. Ovaj pristup omogućava širem krugu pacijenata da pristupe ovoj naprednoj dijagnostičkoj metodi bez dodatnih finansijskih opterećenja.

Magnetna rezonanca na uputnicu u ZU Deamedica

Magnetna rezonanca je ključan alat u modernoj dijagnostici, a uz napredne tehnologije poput 1.5 Tesla Siemens skenera i stručnost radiologa iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, pacijenti u ZU Deamedica mogu biti sigurni da će dobiti najkvalitetniju zdravstvenu uslugu i precizne nalaze.

Ako imate bilo kakva dodatna pitanja ili želite zakazati pregled, slobodno nas kontaktirajte putem Facebook-a, Instagram-a, email adrese info@deamedica.ba, ili brojeva telefona: 051 215 204 i 051 241 200.

Related Posts

Leave a Reply