PON - PET: 07 - 20 | SUB: 07 - 15 (+387 51) 309 222info@deamedica.ba
20 godina
brige o pacijentima
#1 Specijalistički centar
u Republici Srpskoj
25.000+
zadovoljnih korisnika

#Movember: Da li ste zakazali pregled urologa?

Urološka ambulanta u ZU Deamedica

Iako novembar nije jedini period kada treba da posjetite urologa, koristimo globalnu #Movember kampanju kao priliku da Vas podsjetimo na to.

Najčešći razlozi zašto muškarci posjećuju urologa su problemi sa mokrenjem, bol ili nelagoda u predjelu urogenitalnog sistema, problemi sa seksualnim zdravljem, kontrola plodnosti, prevencija malignih oboljenja, posebno prostate i testisa.

Kao najvažniji razlog bismo izdvojili prevenciju karcinoma prostate i tumora testisa, a u nastavku pročitajte zašto.

Karcinom prostate – najučestaliji karcinom kod muškaraca

Da li znate da je u svijetu karcinom prostate prvi po učestalosti od svih karcinoma kod muškaraca i da je drugi po smrtnosti u muškoj populaciji?

Ovo oboljenje se javlja gotovo isključivo kod muškaraca starijih od 40 godina, a šansa za obolijevanje od ove vrste karcinoma raste sa brojem godina.

Najčešći simptomi zbog kojih se pacijenti javljaju na pregled prostate su:

 • učestalo mokrenje
 • otežano mokrenje
 • isprekidano mokrenje
 • bol i pečenje pri mokrenju
 • krv u mokraći i spermi
 • problemi s erekcijom
 • bolna ejakulacija
 • česta bol i ukočenost u donjem dijelu leđa
 • u kasnijoj fazi bolesti mršavljenje, gubitak apetita i slabost

Važno je napomenuti da rani stadijumi bolesti najčešće protiču bez simptoma i upravo zato su značajni preventivni pregledi nakon 40. godine života.

Od tumora testisa češće obolijevaju mlađi muškarci

a razliku od karcinoma prostate koji se javlja uglavnom kod starije populacije, tumor testisa češće zahvata mlađe muškarce. Najčešće obolijevaju muškarci između 15. i 35. godine života, a među njima je najviše novooboljelih starosti između 30. i 34. godine.

Tumor testisa se uspješno liječi u 95% slučajeva i što se ranije otkrije to je liječenje uspješnije i lakše. Rano otkrivanje bolesti omogućava liječenje uz manju upotrebu invazivnih terapijskih postupaka kao što su hemoterapije i radijacije, te očuvanje kompletnog zdravlja i reproduktivne sposobnosti muškarca.

Zato vas pozivamo da redovno radite samopregled testisa!

Samopregled testisa

Samopregled testisa se preporučuje jednom mjesečno, a najbolje ga je raditi tokom ili nakon tuširanja jer su tada mošnice najopuštenije te ih je najlakše detaljno pregledati. Takođe, preporučuje se raditi samopregled ispred ogledala, kako bi se uočila bilo kakva vizuelna promjena.

Savjeti za kvalitetan samopregled:

 • Dobro promotrite predio genitalija i potražite bilo kakav otok, promjenu boje ili teksture. Držite penis da ne smeta pri pregledu.
 • Provjeravajte jedan po jedan testis.
 • Držite testis između palca i ispruženih ostalih prstiju obje ruke i laganim ga pritiskom opipajte.
 • Normalno je napipati mekanu malu izbočinu na zadnjoj strani testisa. Radi se o epididimisu i treba ga razlikovati od izraslina i kvržica.
 • Dodirom potražite kvržice, zadebljanja, otvrdnuća ili otok. Testis mora biti gladak, bez otoka i otvrdnuća.
 • Ponovite pregled na drugom testisu. Sasvim je normalno da jedan testis bude veći, kao i da je jedan niže postavljen u odnosu na drugi.

Ako napipate bilo kakvu promjenu, bez panike! Bitno je da se što prije javite doktoru, koji će da uradi detaljan pregled.

Urološka ambulanta u ZU Deamedica

Napominjemo da u urološkoj ambulanti u Zdravstvenoj ustanovi Deamedica ordiniraju urolozi prof. dr Snježana Milićević i dr Nebojša Grbić. Pregled obuhvata: pregled urologa, ultrazvuk urinarnog trakta, ultrazvuk testisa. Osim toga, radi se sljedeća laboratorijska analiza: tumor markeri za testise (AFP, LDH, BHCG) i tumorski marker za prostatu (PSA).

Svoj termin za pregled možete zakazati putem putem ovog linkaFacebook-aInstagram-a, email adrese info@deamedica.ba, ili brojeva telefona: 051 309 222, 051 309 224, 051 215 204, 051 241 200.

Related Posts