PON - PET: 07 - 20 | SUB: 07 - 15 (+387 51) 309 222info@deamedica.ba
20 godina
brige o pacijentima
#1 Specijalistički centar
u Republici Srpskoj
25.000+
zadovoljnih korisnika

Dr Dario Jocić: Lasersko liječenje proširenih vena

Dr Dario Jocić: Lasersko liječenje proširenih vena

Proširene vene, poznate i kao varikozne vene, su venske promjene koje se često javljaju u donjim ekstremitetima. Nekoliko je načina za njihovo liječenje, a u ZU Deamedica to radimo laserskim tretmanom koji izvodi dr Dario Jocić.

Dr Dario Jocić je vaskularni hirurg iz Beograda, koji je nakon dvadeset godina iskustva u oblasti opšte i vaskularne hirurgije osnovao Centar za savremeno liječenje vena, u okviru kojeg je omogućio da pacijentima budu dostupne sve savremene minimalno invanzivne hirurške metode liječenja vena i kapilara.

Sa dr Jocićem smo razgovarali o samom laserskom tretmanu vena: kako izgleda, da li je potrebna priprema, koliko traje oporavak, ali smo pitali i da li je moguće da se spriječi pojava proširenih vena.

Kako izgleda laserska operacija vena?

Laserska operacija vena je najbolja metoda za liječenje venskih bolesti, prije svega zato što se izvodi u lokalnoj anesteziji, čime se izbjegava rizik opšte ili regionalne anestezije. Pacijent je odmah nakon intervencije apsolutno pokretan, čime se smanjuje rizik od komplikacija liječenja venskih bolesti, u smislu tromboza, krvarenja ili infekcija. Izbjegavaju se veliki rezovi i sve se radi kroz ubode velikom iglom, tako da je to minimalno invazivan metod liječenja, koji nudi pacijentima najbolje moguće rezultate uz najlakši mogući oporavak.

Kako izgleda priprema za lasersku operaciju vena?

U principu, neka velika priprema prije operativnog zahvata nije potrebna. Ovdje u ZU Deamedica uradimo internistički pregled i laboratorijske analize, koje nam ukazuju da li je pacijent pogodan kandidat za ovu intervenciju. Kontraindikacije, to jest razlozi zašto ne smijemo da operišemo pacijente laserom su vrlo uske, nekoliko ih je, te možemo reći da je to operacija koju je moguće raditi i kod starijih pacijenata, kao i pacijenata koji imaju neka druga oboljenja. Upravo time što se izbjegava rizik od opšte anestezije, ta metoda se može raditi kod najšire populacije pacijenata.

Koji pacijenti su pogodni za ovaj zahvat?

Pacijenti koji su pogodni za lasersku operaciju vena su zapravo svi pacijenti koji imaju venski problem. Ne postoji pacijent koji je prelak ili pretežak za ovu operaciju. Ova operacija može da se radi i kod pacijenata koji imaju teške nalaze, čak i kod pacijenata koji imaju otvorene venske rane. Upravo zato što se izbjegavaju rezovi, hirurške rane i šavovi, ovaj zahvat je moguće raditi i kod “težih” pacijenata.

Da li je moguće raditi zahvat na obe noge istovremeno?

Ukoliko pacijent ima problem na obe noge, operacija se može raditi na obe noge odjednom. Za razliku od konvencionalne hirurgije kada se preporučuje da se uradi prvo jedna noga, zatim druga noga, kada se radi laserska operacija vena, mogu se operisati obe noge odjednom.

Koliko traje oporavak od zahvata?

Nakon intervencije, pacijent nosi kompresivne čarape desetak dana, plus-minus tri, četiri dana od intervencije. Čarape se uglavnom nose danju, noću se skidaju. Pacijenti se vrlo brzo vraćaju u redovne životne i radne aktivnosti.

Kada govorimo o radnim obavezama, povratak u normalan ritam zavisi od toga čime se pacijent bavi. Ukoliko posao podrazumijeva dugotrajno stajanje, onda ipak treba sačekati nekoliko dana do vraćanja u normalne radne aktivnosti. Nakon laserske operacije vena je potrebno da pacijent više šeta, da bude pokretan i zato je potrebno prvih par dana nakon intervencije izbjegavati dugotrajno sjedenje i stajanje u mestu. Ukoliko pacijent radi posao na kojem je više fizički aktivan, može i ranije da se vrati na posao.
Što se tiče drugih životnih aktivnosti, u principu je odmah sposoban da se uključi u porodični život, ali je potrebno da se malo više šeta prvi i drugi postoperativni dan.

Kada su u pitanju sportske aktivnosti, pacijentima se savjetuje da se nakon intervencije bave šetnjom, prije svega brzom šetnjom. To je energetski dovoljan potrošač i može zamijeniti trčanje. Povratak u teretanu je moguć postepeno, nakon skidanja kompresivnih čarapa.

Da li je moguće spriječiti pojavu proširenih vena?

Spriječavanje proširenih vena nekim konzervativnim metodama nije moguće. Najčešći uzrok pojave venske bolesti je genetski faktor. Ukoliko oba roditelja imaju proširene vene, u 90% slučajeva će ih imati i dijete – jednostavno je tako. Međutim, zdravim životnim navikama, to jest, fizičkom aktivnošću i održavanjem zdrave kilaže se može smanjiti klinička prezentacija, odnosno tegobe koje pacijenti imaju zbog proširenih vena, kao i rizici od komplikacija venske bolesti.

Koliko elastične čarape pomažu kod proširenih vena?

Pacijenti često navode da uglavnom nisu nosili čarape koje su im bile preporučene da nose i imaju osjećaj krivice da su nenošenjem čarapa stvorili veći problem sa proširenim venama. Proširene vene se ne liječe elastičnim čarapama i razjašnjeno je da čarape ne spriječavaju pojavu proširenih vena.
Ja podržavam i savjetujem da pacijenti nose čarape ukoliko iz bilo kojeg razloga ne mogu da se operišu. Time se smanjuje rizik od potencijalnih komplikacija venske bolesti, prije svega pojave tromboflebitisa, ekcema i venskih rana. Zatim, smanjuje se otok, ali i druge tegobe koje pacijenti imaju. Ali, ponavljam, čarape ne liječe proširene vene.

Da li je pojava kapilara crveni alarm za vensku bolest?

Pojava kapilara, odnosno paukolikih vena ili vena u vidu mreže, je čest problem, ne samo u našoj populaciji, nego svuda u svijetu. Prije svega, to je estetski problem, ali može biti i funkcionalni problem. Pojava tih kapilara je početni stadijum venske bolesti. Najčešće se venska bolest zaustavlja na tom nivou, ali se može pogoršavati i može biti znak nekog ozbiljnijeg problema koji prvim pregledom nije očigledan i nije vidljiv. Pojava kapilara nije alarmantno stanje i nije nešto što treba da uzbudi, prije svega, žensku populaciju. To najčešće nije neki ozbiljan problem. Najčešće se zaustavlja na tom stadijumu bolesti i jedini problem je zapravo estetski.

Dr Jocić jednom mjesečno gostuje u ZU Deamedica. Svoj termin za pregled ili laserski zahvat vaskularnog hirurga možete da zakažete putem ovog linka, email adrese info@deamedica.ba ili brojeva telefona 051 309 222 i 051 309 221.