PON - PET: 07 - 20 | SUB: 07 - 15 (+387 51) 309 222info@deamedica.ba
20 godina
brige o pacijentima
#1 Specijalistički centar
u Republici Srpskoj
25.000+
zadovoljnih korisnika

Melanom – koji su rizici za pojavu melanoma i kako se zaštititi?

Melanom – koji su rizici za pojavu melanoma i kako se zaštititi?

Šta je melanom i koji su njegovi uzroci?

Melanom je najozbiljniji tip raka kože koji se javlja kada pigmentne ćelije, poznate kao melanociti, postanu maligne. Ove ćelije proizvode pigment melanin, koji daje boju koži, kosi i očima. Kada se melanom pojavi, on može biti agresivan i brzo se širiti na druge dijelove tijela, što ga čini teško izlječivim ukoliko se ne otkrije na vrijeme.

Uzroci melanoma su uglavnom povezani sa štetnim uticajima sunčevih zraka. Prekomjerno izlaganje suncu, posebno bez adekvatne zaštite, povećava rizik od razvoja melanoma. Ostali faktori rizika uključuju:

 • Nasljedni faktor: Osobe čiji su članovi porodice imali melanom imaju veći rizik od razvoja ovog oblika raka kože.
 • Prethodni slučajevi melanoma: Osobe koje su već imale melanom imaju veći rizik od ponovnog razvoja ovog oblika raka.
 • Postojanje velikog broja promjena na koži: Osobe sa velikim brojem mladeža ili abnormalnih promjena na koži imaju povećan rizik od razvoja melanoma.
 • Slab imuni sistem: Osobe sa oslabljenim imunim sistemom, kao što su osobe koje su imale transplantaciju organa ili pacijenti ili osobe sa HIV-om, imaju veći rizik od razvoja melanoma.

Prevencija melanoma – Kako zaštititi svoju kožu?

Prevencija je ključna kada je u pitanju melanom. Evo nekoliko mjera koje možete preduzeti kako biste zaštitili svoju kožu od rizika od razvoja melanoma:

 • Izlaganje suncu: Izbjegavajte izlaganje jakim sunčevim zracima, posebno u periodu od 10 do 16 časova kada je sunce najjače. Nosite zaštitnu odjeću, šešire i naočare kako biste zaštitili kožu, oči i glavu od štetnih UV zraka.
 • Korišćenje zaštitnih krema: Redovno nanosite zaštitnu kremu sa visokim faktorom zaštite od sunca (SPF) na izložene dijelove kože. Nanošenje ponavljajte svaka dva sata ili češće, posebno nakon plivanja ili znojenja.
 • Provjera promena na koži: Redovno pregledajte svoju kožu kako biste primjetili bilo kakve promjene, kao što su novi mladeži, promjene boje ili veličine postojećih mladeža ili promjene koje svrbe ili krvare. Ukoliko primjetite bilo kakve sumnjive promjene, odmah se obratite ljekaru.
 • Posjeta dermatologu: Redovne posjete dermatologu mogu biti od ključne važnosti za ranu detekciju i dijagnozu melanoma. Dermatolog će pažljivo pregledati vašu kožu i pružiti vam savjete o zaštiti od sunca i samopregledu.
 • Samopregled kože: Jednom mjesečno pregledajte cijelu površinu kože kako biste pratili promjene. Obratite pažnju na simetriju, ivice, boju, veličinu i evoluciju mladeža i drugih promjena na koži. Ukoliko primjetite bilo kakve nepravilnosti, odmah se obratite dermatologu.

Ukoliko primjetite bilo kakvu promjenu na koži koja izgleda sumnjivo, obavezno se javite dermatologu.
Ukoliko primjetite bilo kakvu promjenu na koži koja izgleda sumnjivo, obavezno se javite dermatologu.

Kako se dijagnostikuje melanom?

Rana dijagnostika melanoma je ključna za uspješno liječenje. Preporučuje se da jednom mjesečno samostalno pregledate svoju kožu, odnosno mladeže, i koristeći „ABCDE“ metodu odredite da li bi trebalo da se javite dermatologu:
A – Asimetry (Asimetrija) – jedna polovina mladeža je drugačijeg izgleda od druge polovine.
B – Border (Granica) – tipični nekancerogeni mladeži imaju pravilne ivice, dok je kod malignih teže odrediti granice.
C – Color (Boja) – prisustvo više od jedne boje (smeđa, svjetlo/tamno smeđa, crna…) na mladežu i njihova neravnomjerna raspodjela boja može biti upozorenje na melanom.
D – Diameter (Promjer) – melanomi su obično veći od 6 milimetara, iako mogu biti i manji.
E – Evolution (Evolucija) – promjena izgleda, veličine ili boje se smatra najvažnijim faktorom prepoznavanja opasnih melanoma. Ako se mladež na bilo koji način promijenio, obavezno potražite mišljenje dermatologa.

Pored navedenih kriterijuma, obratite pažnju na ljuskavost, svrab, širenje pigmenata iz mladeža na kožu koja se nalazi okolo njega, te pojava iscjetka ili krvarenje.

Ukoliko primjetite bilo kakvu promjenu na koži koja izgleda sumnjivo, obavezno se javite dermatologu, koji će za dijagnostiku da koristi sljedeće metode:

 1. Vizuelni pregled kože: Ljekar će pažljivo pregledati kožu, mladeže i druge promjene na koži, kako bi utvrdio da li postoji sumnja na razvoj melanoma. Važno je napomenuti da se melanom može razviti i na mjestima koja nisu izložena suncu, pa je pregled cijelog tijela ključan.
 2. Dermoskopija: Ova metoda uključuje upotrebu dermoskopa, posebnog instrumenta koji omogućava detaljniji pregled mladeža i drugih promjena na koži, a pomaže ljekaru da bolje procijeni izgled i karakteristike sumnjivih lezija.
 3. Biopsija: Ukoliko se sumnja na melanom, ljekar će izvršiti biopsiju, što uključuje uzimanje uzorka tkiva sumnjive lezije. Uzorak se potom šalje na patohistološku analizu kako bi se dijagnoza melanoma potvrdila ili odbacila.

Ukoliko ste primjetili bilo kakvu sumnjivu promjenu na koži, pregled dermatologa možete da uradite u dermatovenerološkoj ambulanti Zdravstvene ustanove Deamedica, u kojoj ordinira dr Vesna Gajanin.

Zakažite dermoskopiju

Povodom 15. maja – Dana borbe protiv melanoma u ZU Deamedica možete da uradite dermoskopski pregled po cijeni od 40 KM, a akcija traje do kraja maja.

Za više informacija i zakazivanje termina kontaktirajte nas putem:

 • web sajta: www.deamedica.ba
 • email adrese: info@deamedica.ba
 • brojeva telefona: 051 309 222, 051 309 224

Zaključak:

Melanom je ozbiljan oblik raka kože koji zahtijeva pažnju i prevenciju. Redovno samopregledajte kožu, izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu i redovno posjećujte dermatologa kako biste pratili stanje promjena na koži. Vaša koža je važna – brinite o njoj i zaštitite je od rizika melanoma.

* Ovaj blog post je informativan i ne može zamijeniti stručni medicinski savjet. Uvijek se konsultujte sa svojim porodičnim ljekarom ili dermatologom za specifične zdravstvene probleme ili pitanja.

Related Posts