PON - PET: 07 - 20 | SUB: 07 - 15 (+387 51) 309 222info@deamedica.ba
20 godina
brige o pacijentima
#1 Specijalistički centar
u Republici Srpskoj
25.000+
zadovoljnih korisnika

Hematološka ambulanta

Hematologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem krvi, koštane srži, limfe i slezene, te dijagnostikom, liječenjem i praćenjem oboljenja povezanih sa ovim organima.

Hematolozi su specijalisti koji su obučeni za prepoznavanje i liječenje različitih stanja, uključujući anemiju, leukemiju, limfome, tromboze i druge krvne poremećaje.

Hematološka ambulanta u ZU Deamedica Banja Luka

Hematološka ambulanta

Hematološka ambulanta u ZU Deamedica Banja Luka

Hematologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem krvi, koštane srži, limfe i slezene, te dijagnostikom, liječenjem i praćenjem oboljenja povezanih sa ovim organima. Hematolozi su specijalisti koji su obučeni za prepoznavanje i liječenje različitih stanja, uključujući anemiju, leukemiju, limfome, tromboze i druge krvne poremećaje.

Kada i zašto treba posjetiti hematologa?

Sljedeći znakovi i simptomi mogu ukazivati na potrebu za posjetom hematologu:

  • Anemija:Ako imate hronični umor, slabost ili nedostatak energije, vrtoglavicu, zujanje u ušima, to može biti znak anemije, stanja u kojem tijelo nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca.
  • Poremećaji zgrušavanja krvi: Ako primijetite neobjašnjivo krvarenje, stvaranje modrica ili produženo vrijeme zgrušavanja, to može ukazivati na poremećaj u zgrušavanju krvi.
  • Limfom i leukemija: Limfom i leukemija su maligne bolesti koje se odnose na limfni sistem i koštanu srž. Ako imate simptome kao što su povećanje limfnih čvorova, produžena groznica, umor ili gubitak tjelesne težine, trebali biste potražiti stručnu pomoć hematologa.

Kako izgleda pregled kod hematologa?

Pregled kod hematologa obično uključuje sljedeće korake:
  • Detaljna anamneza:Hematolog će pažljivo saslušati Vaše simptome, medicinsku istoriju i porodičnu anamnezu.
  • Fizički pregled:Hematolog će izvršiti fizički pregled koji može uključivati palpaciju limfnih čvorova, pregled kože i drugih relevantnih dijelova tijela. Takođe će se obratiti pažnja na eventualne promene na koži, vidljive modrice i slično.
  • Laboratorijske analize:Hematolog će zatražiti određene laboratorijske analize krvi radi procjene stanja krvi i identifikacije bilo kakvih abnormalnosti. To može uključivati kompletnu laboratorijsku dijagnostiku sa svim specifičnim analizama koje hematolog traži.
  • Biopsija i dodatne procedure: U nekim slučajevima, hematolog može preporučiti biopsiju koštane srži, limfnog čvora ili drugih tkiva kako bi se postavila tačna dijagnoza. Ove procedure se obavljaju pod kontrolom radiografije ili ultrazvuka.

Pregled hematologa za trudnice

Trudnoća je stanje specifično po mnogočemu, te trudnice zahtijevaju posebnu pažnju kada su u pitanju rizici za pojedina oboljenja iz oblasti hematologije. Jedno od takvih oboljenja jeste trombofilija.

Trombofilija je stanje koje karakteriše povećana sklonost ka trombozi, odnosno stvaranju krvnih ugrušaka. Tromboza tokom trudnoće može biti ozbiljna komplikacija koja može uticati na protok krvi kroz posteljicu, što može dovesti do poteškoća u rastu i razvoju djeteta, te povećati rizik od pojave spontanog pobačaja i prijevremenog poroda. Takođe, tromboza može biti opasna i po trudnicu jer povećava rizik od pojave stanja kao što su duboka venska tromboza ili plućna embolija. Pravovremenim prepoznavanjem trombofilije i uvođenjem odgovarajuće terapije je moguće spriječiti pojavu komplikacija.

U ZU Deamedica možete da uradite testove na urođene i stečene trombofilije, te na vrijeme odreagujete i spriječite komplikacije koje ovo stanje može da uzrokuje.

Hematološka ambulanta u ZU Deamedica Banja Luka

Naša hematološka ambulanta okuplja stručan tim hematologa sa bogatim iskustvom i stručnim znanjem, koji će Vam pružiti najkvalitetniju terapiju i podršku tokom čitavog procesa liječenja.

U ZU Deamedica ordiniraju hematolozi doc. dr Danijela Mandić i prim. dr Jadranka Mirjanić.

Zakazivanje termina

Kontaktirajte nas i zakažite svoj pregled kod hematologa već danas! Termine možete zakazati putem ovog linka, Facebook-a, Instagram-a, email adrese info@deamedica.ba, ili brojeva telefona: 051 309 222, 051 309 224, 051 215 204, 051 241 200.