PON - PET: 07 - 20 | SUB: 07 - 15 (+387 51) 309 222info@deamedica.ba
20 godina
brige o pacijentima
#1 Specijalistički centar
u Republici Srpskoj
25.000+
zadovoljnih korisnika

Endokrinološka ambulanta

Endokrinološka ambulanta je specijalizovana ambulanta koja pruža stručan pristup pacijentima sa hormonalnim poremećajima i bolestima.

Endokrinologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem hormona, žlijezda koje ih luče i njihovog uticaja na različite funkcije tijela. Hormoni su hemijske supstance koje regulišu mnoge procese u organizmu, kao što su metabolizam, rast, razvoj, reprodukcija, raspoloženje i druge važne funkcije.

Endokrinološka ambulanta ZU Deamedica Banja Luka

Endokrinološka ambulanta

Endokrinološka ambulanta ZU Deamedica Banja Luka

Endokrinološka ambulanta je specijalizovana ambulanta koja pruža stručan pristup pacijentima sa hormonalnim poremećajima i bolestima.

Endokrinologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem hormona, žlijezda koje ih luče i njihovog uticaja na različite funkcije tijela. Hormoni su hemijske supstance koje regulišu mnoge procese u organizmu, kao što su metabolizam, rast, razvoj, reprodukcija, raspoloženje i druge važne funkcije.

Endokrinologija

Endokrinologija se fokusira na dijagnostikovanje i liječenje poremećaja hormonskog sistema, odnosno rada endokrinih žlijezda, u koje spadaju:

 • Štitna žlijezda: Endokrinologija se bavi problemima vezanim za štitnu žlijezdu, kao što su hipotireoza (smanjena funkcija štitne žlijezde), hipertireoza (povećana funkcija štitne žlijezde), čvorovi na štitnoj žlijezdi ili autoimune bolesti poput Hashimotovog tireoiditisa.
 • Pankreas:Endokrinologija se bavi poremećajima povezanim sa pankreasom, kao što su dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2, insulinska rezistencija i drugi problemi regulacije šećera u krvi.
 • Nadbubrežne žlijezde:Endokrinologija tretira poremećaje nadbubrežnih žlijezda, kao što su Addisonova bolest (nedovoljna funkcija nadbubrežnih žlezda), Cushingov sindrom (prekomjerna proizvodnja kortizola) ili tumori nadbubrežnih žlijezda.
 • Polne žlijezde:Endokrinolozi se bave i poremećajima vezanim za polne žlijezde, kao što su poremećaji menstrualnog ciklusa, neplodnost, hormonska neravnoteža ili poremećaji seksualne diferencijacije.

Kada je potrebno posjetiti endokrinologa?

Različite su situacije u kojima je važno posjetiti endokrinologa:
 • Hormonski disbalans:Ako imate simptome kao što su neobjašnjivi gubitak ili dobijanje težine, promene raspoloženja, umor, poremećaj sna, promjene libida ili nepravilan menstrualni ciklus, endokrinolog će Vam pomoći u dijagnozi i upravljanju hormonskim poremećajima.
 • Dijabetes:Ako imate simptome kao što su česta žeđ, učestalo mokrenje, umor i promjene tjelesne težine, endokrinolog će Vam pomoći u dijagnostikovanju i upravljanju dijabetesom. Redovne posjete endokrinologu su neophodne radi praćenja stanja, prilagođavanja terapije i prevencije komplikacija.
 • Problemi sa štitnom žlijezdom:Ukoliko imate simptome kao što su osjećaj umora, pospanosti, aritmije, depresija, nervoza ili vidljivi čvorovi na vratu, gubitak kose ili promjene u tjelesnoj temperaturi, endokrinolog će Vam pružiti procjenu i liječenje problema sa štitnom žlijezdom.

Kako izgleda pregled kod endokrinologa?

Posjeta endokrinologu obično uključuje sljedeće korake:

 • Anamneza: Endokrinolog će razgovarati sa Vama o Vašim simptomima, medicinskoj istoriji, genetskim faktorima i životnom stilu. Detaljne informacije koje pružite pomažu endokrinologu da postavi tačnu dijagnozu.
 • Fizički pregled:Endokrinolog će vršiti fizički pregled kako bi provjerio simptome i potencijalne znakove hormonalnih poremećaja. To može uključivati palpaciju štitne žlijezde, pregled kože, mjerenje krvnog pritiska i druge relevantne preglede.
 • Dodatni testovi:Da bi se utvrdila tačna dijagnoza i procijenila funkcija endokrinog sistema, endokrinolog može preporučiti dodatne testove. Ovi testovi mogu uključivati:
 • Laboratorijske analize krvi:Mjerenje nivoa hormona u krvi, šećera u krvi, kao i drugih relevantnih parametara.
 • Ultrazvuk:Upotreba zvučnih talasa za vizualizaciju štitne žlijezde ili drugih endokrinih organa.
 • Punkcija:Uzimanje uzorka tkiva za dalju analizu, često se koristi za dijagnozu tumora endokrinog sistema.

Na osnovu rezultata pregleda i analize Vašeg trenutnog načina liječenja, endokrinolog će preporučiti ili prilagoditi terapiju, dijetu i fizičku aktivnost.

Otkrivanje i liječenje dijabetesa

Endokrinolog se takođe bavi dijagnozom, liječenjem i praćenjem dijabetesa, te Vam može pomoći u sljedećim situacijama:

 • Dijagnoza dijabetesa: Ako Vam je nedavno postavljena dijagnoza dijabetesa, posjeta endokrinologu će Vam omogućiti bolje razumijevanje stanja, postavljanje pravilne terapije, te edukaciju o samokontroli.
 • Kontrola nivoa šećera u krvi:Ako imate dijabetes i imate poteškoće u postizanju stabilnog nivoa šećera u krvi, endokrinolog Vam može pomoći u prilagođavanju terapije i savjetovati Vas o promjeni životnog stila kako biste postigli bolju regulaciju.
 • Prevencija komplikacija:Endokrinolog će pratiti Vaše zdravstveno stanje i redovno procjenjivati rizik od razvoja komplikacija povezanih sa dijabetesom, poput oštećenja bubrega, oštećenja vida, neuropatije ili kardiovaskularnih problema.
 • Trudnoća i dijabetes:Ako ste trudni i imate dijabetes ili ste u riziku od razvoja gestacijskog dijabetesa, endokrinolog će Vam dati savjete i pratiti Vas tokom trudnoće kako biste osigurali zdravlje i dobrobit kako sebe, tako i bebe.

Pored redovnih posjeta endokrinologu, saradnja sa drugim stručnjacima, poput nutricionista i edukatora za dijabetes, može Vam pomoći da ostvarite optimalnu kontrolu šećera u krvi i vodite zdrav i aktivan život.

Kontrola dijabetesa

Endokrinološka ambulanta u ZU Deamedica u Banjoj Luci

U našoj endokrinološkoj ambulanti pružamo kvalitetnu i stručnu zdravstvenu dijagnostiku i liječenje u oblasti endokrinologije. Naš tim endokrinologa sa iskustvom stoji Vam na raspolaganju kako biste postigli optimalno zdravlje hormonskog sistema.

U Zdravstvenoj ustanovi Deamedica ordiniraju sljedeći specijalisti iz oblasti endokrinologije:

 • Prof. dr Aleksandra Marković
 • Doc. dr Valentina Soldat Stanković

Zakazivanje termina

Kontaktirajte nas i zakažite svoj termin u endokrinološkoj ambulanti ZU Deamedica Banja Luka.

Za zakazivanje pregleda, kontaktirajte nas putem ovog linka, Facebook-a, Instagram-a, email adrese info@deamedica.ba, ili brojeva telefona: 051 309 222, 051 309 224, 051 215 204, 051 241 200.