PON - PET: 07 - 20 | SUB: 07 - 15 (+387 51) 309 222info@deamedica.ba
20 godina
brige o pacijentima
#1 Specijalistički centar
u Republici Srpskoj
25.000+
zadovoljnih korisnika

Ambulanta za mentalno zdravlje

Brinemo o Vašem emocionalnom blagostanju

Ambulanta za mentalno zdravlje je specijalizovana ambulata koja pruža stručnu podršku, dijagnozu i terapiju mentalnih i emocionalnih stanja.

Cilj ambulante za mentalno zdravlje je poboljšanje Vašeg mentalnog zdravlja, olakšavanje emocionalnih tegoba i podrška u prevladavanju životnih izazova.

Naš tim stručnjaka, koji uključuje psihologe i psihijatre, te neuropsihijatre posvećen je pružanju visokokvalitetnih pregleda pacijenata svih životnih dobi.

Ambulanta za mentalno zdravlje ZU Deamedica Banja Luka

Ambulanta za mentalno zdravlje

brinemo o Vašem emocionalnom blagostanju

Ambulanta za mentalno zdravlje ZU Deamedica Banja Luka

Ambulanta za mentalno zdravlje je specijalizovana ambulata koja pruža stručnu podršku, dijagnozu i terapiju mentalnih i emocionalnih stanja. Cilj ambulante za mentalno zdravlje je poboljšanje Vašeg mentalnog zdravlja, olakšavanje emocionalnih tegoba i podrška u prevladavanju životnih izazova.

Naš tim stručnjaka, koji uključuje psihologe i psihijatre, posvećen je pružanju visokokvalitetnih pregleda pacijenata svih životnih dobi.

Ko je psiholog, ko psihijatar, a ko neuropsihijatar?

Psiholog je stručnjak koji se bavi proučavanjem ljudskog ponašanja, misli i emocionalnih procesa. On pruža podršku i terapiju kroz razgovor i koristi različite tehnike kako bi pomogao pacijentima u suočavanju sa emocionalnim problemima, te radi na promovisanju zdravlja i prevenciji.

Psihijatar je licencirani ljekar specijalizovan za dijagnozu, liječenje i prevenciju mentalnih bolesti. On može propisivati lijekove i pružiti terapiju kako bi pomogao pacijentima koji se suočavaju s ozbiljnijim mentalnim poremećajima.

Neuropsihijatar je specijalista koji se fokusira na proučavanje i liječenje oboljenja povezanih sa mozgom i nervnim sistemom koji utiču na mentalno zdravlje. Specijalista iz oblasti neuropsihijatrije se bavi dijagnostikom i tretmanom bolesti kao što su epilepsija, demencija, Parkinsonova bolest i druge neurološke i psihijatrijske komorbidnosti.

Kako izgleda pregled u ambulanti za mentalno zdravlje?

Pregled kod psihijatra ili psihologa obično uključuje sljedeće faze:
 • Inicijalni razgovor:Stručnjak će sa Vama razgovarati o Vašim simptomima, istoriji bolesti i životnim okolnostima kako bi dobio cjelovitu sliku Vašeg stanja.
 • Procjena:Na osnovu razgovora i Vaših odgovora, stručnjak će napraviti procjenu Vašeg mentalnog zdravlja kako bi postavio dijagnozu.
 • Plan liječenja: Stručnjak će zajedno sa Vama izraditi plan liječenja koji može uključivati savjetovanje, psihoterapiju ili, ako je potrebno, farmakoterapiju.

Kada posjetiti ambulantu za mentalno zdravlje?

Preporučuje se posjetiti ambulantu za mentalno zdravlje ako primijetite bilo kakve promjene u svom emocionalnom blagostanju ili mentalnom zdravlju.

Situacije koje mogu da budu znak da Vam ambulanta za mentalno zdravlje može biti od pomoći su sljedeće:

 • Suočavanje sa anksioznošću, depresijom ili drugim emocionalnim problemima koji utiču na kvalitetu Vašeg svakodnevnog života.
 • Promjene raspoloženja, poput produžene tuge, razdražljivosti ili ekstremnih oscilacija raspoloženja.
 • Ako imate problematične odnose s drugim ljudima ili članovima porodice.
 • Ako se suočavate s gubitkom voljene osobe ili drugim teškim životnim događajima.
 • Ako osjećate prekomjerni stres ili ne možete efikasno upravljati svojim emocijama.
 • Problemi sa spavanjem, poput nesanice ili prekomjernog spavanja.
 • Povećane brige i strahovi koji ograničavaju Vašu svakodnevnu funkcionalnost.
 • Problemi u ponašanju, kao što su impulsivnost, agresivnost ili prekomjerna anksioznost.
 • Osjećaj gubitka kontrole nad vlastitim životom ili misli o samopovrijeđivanju.

Ambulanta za mentalno zdravlje u ZU Deamedica Banja Luka

U Ambulanti za mentalno zdravlje Zdravstvene ustanove Deamedica ordiniraju sljedeći stručnjaci:

 • Dr Dragan Đorđević, psihijatar
 • Dr Milijana Savić, neuropsihijatar
 • Dr Predrag Stojnić, neuropsihijatar
 • Prof. dr sc. med. Aleksandar Milić, psiholog
 • Mr Nadežda Savjak, specijalista kliničke psihologije
 • Željka Stevanović, dipl. psiholog i psihoterapeut transakcioni analitičar

Zakazivanje termina

Vaše mentalno zdravlje je važno. Nemojte odgađati posjetu stručnjaku ako osjećate da Vam je podrška i pomoć potrebna. Naš tim stručnjaka je ovdje da Vam pruži sigurno i povjerljivo okruženje u kojem možete razgovarati o svojim izazovima i dobiti odgovarajuću pomoć.

Za zakazivanje pregleda u našoj ambulanti za mentalno zdravlje, kontaktirajte nas putem ovog linka, Facebook-a, Instagram-a, email adrese info@deamedica.ba, ili brojeva telefona: 051 309 222, 051 309 224, 051 215 204, 051 241 200.